Mud room entry.  This is the most frequently used entry by the owners and visitors alike.

Mud room entry.

 

 

 

 

 

 

 

This is the side entry of the house and the one most frequently used by the owners and visitors alike.  The chimney is for a beehive oven in the kitchen. 

 

Front of house facing road.

Front of house facing road.

 

 

 

 
 
 

 

 The center and tallest section of the house is unchanged in size from what was originally built around 1800.  The layout of the door and windows remains true to the original design however all these components have been replaced with modern, energy efficicient units. 
 
 
The house and barn as they existing some time in the 1950's.

The house and barn as they existing some time in the 1950's.

The house as it existed prior to the beginning of the project in 2004.

The house as it existed before the project began in 2004. The house was raised allowing the original foundation could be replaced.

 

 As you can see the house has been altered significantly from what existed 50 years ago.  The addition on the left was originally a garage which was subsequently converted to a family room.  The existing stone foundation leaked badly and provided inadequate headroom in the cellar for the finished spaces the owner wanted.  It was replaced by completely new footing and foundation walls which provided an adequate ceiling height for finished space in the cellar as well as raising the house two and a half feet on the site.  This latter benefit provided positive water drainage away from the house as well as placing the building more “comfortably” in its surroundings.

 
 
February 7, 2006 022January 22, 2006 002
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
After the house was lowered onto the new foundation the new wings were framed and the historic timber frame of the original house was given new sheathing and the openings reframed for the new windows and doors.
 
New rafters bear on purlin of the original timber frame.  
 
 Although the original intention was to save the original rafters, this proved impractical because the eaves were so crooked, installing new trim would have been a carpenter’s nightmare.
 
December 20, 2005 011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Most of the old floor joists were removed and replaced with new dimensional lumber to create level floors.
 
July 6, 2006 008
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In keeping with the design of the original house, the old roof was replaced with a new, slate roof.  Also visible in this photo is the stone facing applied to the new foundation walls.  The walls were thickened to allow the creation of a “shelf” just below grade.  This created space for the mason to install stone which was essentially flush with the outside walls, recreating the look of an 1800’s house.  The stone is actually structural, supporting the plate of the timber frame and new additions above it.
 
 August 21, 2008 002
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The back of the house has expansive, calming views of farmland and mountains.  For this reason divided light windows were only used on the front.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: